Jednym z podstawowych procesów obróbki jedzenia jest jego smażenie. Do smażenia potrzebny jest tłuszcz. Najlepiej, aby posiadał on odpowiednio wysoką temperaturę dymienia. Tylko wtedy nie będzie nam się palił na patelni, czy w innym naczyniu. Tłuszcz, który się pali nie jest ani smaczny, ani zdrowy. W związku z tym warto jest unikać takich sytuacji.
Polecane rodzaje oliwy do smażenia
W związku z powyższym najlepiej jest dokonać wyboru tłuszczu, który posiada taką właściwość. Jednym z nich jest oliwa z oliwek. Jest to tłuszcz wytłaczany z oliwek czarnych, bądź zielonych. Posiada on charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Idealnie nadaje się do spożywania na zimno, jak również jako świetny rodzaj tłuszczu do smażenia. Cechuje się on bardzo wysoką temperaturą dymienia, co sprawia, że nie zachodzą w nim szybko niekorzystne dla naszego zdrowia reakcje chemiczne. To z kolei umożliwia nam sprawne smażenie potraw bez większych trudności. Jeśli chodzi o produkt taki jak oliwa extra virgin do smażenia bardzo łatwo jesteśmy w stanie nabyć go w wielu sklepach. Oczywiście istnieje bardzo wiele różnych wariantów oliwy z oliwek. Najważniejsze jest, aby znajdowała się odpowiednia informacja na opakowaniu, że produkt jest z pierwszego tłoczenia, a także że cały proces tłoczenia wykonywany jest na zimno. Dzięki temu będziemy wiedzieli, że taka oliwa zawiera w sobie bardzo dużo składników odżywczych.
Jest to niezwykle ważne z punktu widzenia naszego zdrowia. Taka oliwa dzięki wyższej zawartości potrzebnych nam składników, w tym zdrowych kwasów tłuszczowych wpływa dużo korzystniej na procesy metaboliczne zachodzące w naszym organizmie. To z kolei sprawia, że spożywając taką oliwę regularnie w odpowiednich ilościach możemy na przykład zniwelować ilość złego cholesterolu.